Cryotherapie behandeling

De CryoSpray-therapie behandeling maakt gebruik van het RejuvenAir™-systeem, waarbij longweefsel wordt bevroren met behulp van vloeibare stikstof via een dunne katheter. Vloeibare stikstof wordt al meer dan 50 jaar gebruikt voor de behandeling van andere medische aandoeningen waarbij aangetast weefsel verwijderd moet worden.  Een voorbeeld hiervan is als een arts de huid van een patiënt met vloeibare stikstof besproeit om ongezond weefsel te verwijderen zoals een wratje. Het gebruik van vloeibare stikstof, voor de behandeling van chronische bronchitis, is echter een nieuwe toepassing van dit bevriezingsmiddel. De vloeibare stikstof zal de bekleding van het oppervlakteweefsel (slijmvlies) van de luchtwegen bevriezen. Hierdoor sterft de meest oppervlakkige laag af en wordt vervangen door nieuwe slijmvliescellen. 

Deze behandeling is nieuw en pas in 2016 voor het eerst in mensen uitgevoerd, het is daarom niet bekend of deze behandeling effectief is.

Resultaten uit onderzoek


Eerst is onderzocht of de cryospray veilig te gebruiken is in de long. Hiervoor werd cryospray toegepast in patiënten die gepland stonden voor een lobectomie of pneumonectomie. De resultaten van deze studie lieten zien dat dit veilig kon zonder bijwerkingen.

 

In 2016 is de eerste studie gestart waar de behandeling voor het eerst in patiënten is toegepast en wordt onderzocht of deze behandeling uitvoerbaar en veilig is. De inclusie van de studie is inmiddels gesloten en in totaal zijn ongeveer 35 patiënten met chronische bronchitis in deze studie behandeld en deze patiënten worden nu vervolgd (REJUVENAIR STUDIE: NCT0483637).

De verwachting is dat er in 2019 een nieuw onderzoek naar deze behandeling zal starten.

 

Referentie: Safety and Histological Effect of Liquid Nitrogen Metered Spray Cryotherapy in the Lung. Slebos, Breen, Coad, Klooster, Hartman, Browning, Shah, McNulty, Mohsin, Irshad. Am J Respir Crit Care Med. 2017 Nov 15;196(10):1351-1352.

 

Meer over deze behandeling is te vinden op: http://csamedical.com/rejuvenair-development-status/