Behandeling met IAB stents


De behandeling

Een andere longvolume reductie behandeling is de behandeling met IAB-1 stents. Het systeem wordt geproduceerd door een bedrijf dat "Pulmair Medical Inc." heet. 

 

Doel van de behandeling

 

De IAB-stent is ontwikkeld om de hyperinflatie te verminderen. De IAB is een kleine taps toelopende stent (zie figuur hieronder). De IAB-stent is gemaakt van een kunststof genaamd PEEK (polyether ether ketone) en heeft 2 lengtes 50 en 75 mm. De IAB wordt tijdens een bronchoscopie in een luchtweg geplaatst. Als de IAB-stent geplaatst is in de long dan ontplooit deze en houdt de luchtweg open. Hierdoor zal de luchtweg minder snel samenvallen en kan er makkelijker lucht in en uit de luchtweg stromen. Het doel is dat er hierdoor minder lucht achter blijft in de longen na een uitademing en dat daarmee klachten van kortademigheid kunnen afnemen en waardoor het inspanningsvermogen kan verbeteren. Per bronchoscopie zullen er 1 of 2 IAB-stents geplaatst worden afhankelijk van de bouw van de luchtwegen. Er kunnen in 2 procedures IAB-stents geplaatst worden.

 

Resultaten en Onderzoek

De behandeling is tot nu toe alleen nog maar in het laboratorium getest op dieren. Op dit moment loopt de eerste studie die deze behandeling in mensen onderzoekt. Deze studie wordt uitgevoerd in het UMCG en in 2 centra in Brazilië en Duitsland.