Bronchiale thermoplastiek voor ernstig astma

Bronchiale Thermoplastiek is een nieuwe behandeling voor patiënten met astma die ondanks het gebruik van hoge doseringen ingeademde astmamedicijnen nog steeds klachten houden van hoesten en benauwdheid en hierdoor in het dagelijks leven worden gehinderd. In 2010 is Bronchiale Thermoplastiek door de Amerikaanse autoriteiten goedgekeurd en sindsdien wordt in de VS en Europa deze behandeling in gespecialiseerde ziekenhuizen toegepast.

Bronchiale Thermoplastiek is een behandeling via een bronchoscoop. De behandeling zal bestaan uit 3 bronchoscopieën waarbij door middel van Bronchiale Thermoplastiek de wanden van de luchtwegen van binnenuit opgewarmd, waardoor ze minder gevoelig worden voor prikkels. 

Resultaten uit onderzoek


Gerandomiseerde gecontroleerde studie hebben laten zien dat de behandeling veilig is en zorgt voor een afname van het aantal ernstig exacerbaties en eerste hulp visites en een verbetering van kwaliteit van leven. Dit effect blijkt tot in ieder geval 5 jaar na de behandeling te duren. De resultaten van deze studies staan hieronder weergegeven.

 

Meer over de behandeling is te vinden op:  https://www.btforasthma.com/home.html

Referentie: Bronchial Thermoplasty in Severe Asthma: Best Practice Recommendations from an Expert Panel.Bonta PI1, Chanez P2, Annema JT1, Shah PL3,4,5, Niven R6.Respiration. 2018 Apr 17. doi: 10.1159/000488291. [Epub ahead of print]