Welkom op de website van het bronchoscopisch interventie centrum van het UMCG in Groningen


De afdeling Longziekten en Tuberculose van het UMCG is gespecialiseerd in de bronchoscopische behandeling van patiënten met een ernstig astma en COPD en is wereldwijd één van de toonaangevende centra op dit gebied. De behandeling met ventielen is inmiddels reguliere zorg en hiervoor is vergoeding. Andere behandelingen voert de afdeling in studieverband uit.

 

Behandelingen in studieverband

Het aanbieden van deze experimentele bronchoscopische interventies is geen reguliere zorg en vele zijn nog in het ontwikkel stadium. Er bestaat in Nederland nog geen vergoeding voor deze behandelingen. Hierdoor is het mogelijk dat eerder aangeboden behandelingen niet meer worden aangeboden, lopende studies vrij plotseling worden afgebroken en dat er geregeld nieuwe behandelmogelijkheden bij komen. Dit houdt ook in dat er vrij scherpe voorwaarden kunnen zijn verbonden aan studiedeelname/behandeling.

 

Meer informatie vind u via het linkermenu over:


Behandeling voor uw COPD of astma


Uw longarts en wij willen de best mogelijke behandeling van uw COPD of astma. Het is daarom belangrijk dat u zelf ook in actie komt en op zoek gaat naar oplossingen voor eventuele problemen die u ervaart en nagaat of u zelf ook dingen kunt verbeteren. Hieronder een aantal punten die belangrijk zijn voor de behandeling van uw COPD of astma. Om in aanmerking te kunnen komen voor een aanvullende behandeling is het belangrijk dat u voldoet aan onderstaande punten.

 

Ga na of u trouw en op de juiste manier uw medicijnen neemt. Het is belangrijk dat u goed inhaleert, zo komen medicijnen op de goede  plaats in uw longen en hebben zij het meeste effect.

 

Zorg dat u voldoende beweegt door bijvoorbeeld te gaan wandelen, fietsen en krachttraining te doen. Zo traint u uw spieren en krijgt  u een betere conditie. Bij voorkeur doet u dit met een gestructureerd beweging programma, minimaal 2 keer per week, onder begeleiding van een fysiotherapeut, in een COPD of astma groep of op de sportschool.

 

Natuurlijk is het van groot belang om niet te roken of zelfs maar mee te roken omdat dit heel erg schadelijk is voor uw longen, u dient ten minste 6 maanden gestopt te zijn met roken om in aanmerking te kunnen komen voor een bronchoscopische behandeling.

 

Een goed lichaamsgewicht is belangrijk voor uw gezondheid en algehele conditie. Heeft u een ernstig ondergewicht of juist overgewicht overleg dan eventueel met een diëtist hoe u dit kunt  verbeteren. Een diëtist kan u leren te kiezen voor gezonde voeding bij COPD of astma en daarbij begeleiden.