Behandeling met Aeriseal


De behandeling

Een andere longvolume reductie behandeling is de behandeling met AeriSeal schuim. Het systeem wordt geproduceerd door een bedrijf dat "Pulmonx Corporation" heet. Het AeriSeal systeem heeft een CE keurmerk.

 

Doel van de behandeling

Bij emfyseem zijn de longblaasjes onherstelbaar beschadigd. De longblaasjes in de longen zijn uitgerekt en hierdoor verliezen de longen hun elasticiteit. Door de verminderde elasticiteit van de longblaasjes, is een er een constante belemmering van de uitademing. Bij patiënten met emfyseem is het totale longvolume toegenomen. Een groot deel van dit volume kan uitgeblazen worden, maar er blijft altijd een deel in de longen achter wat niet uitgeblazen kan worden, dit wordt ook wel het restvolume of residuale volume genoemd.

 

Het AeriSeal systeem is ontworpen om het restvolume van de long te verminderen. Door de behandeling met AeriSeal ontstaat een tijdelijke ontstekingsreactie van het longweefsel, ten gevolge van deze ontsteking kan het longvolume verminderen. Echter deze ontsteking kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals koorts, toename kortademigheid, pijn bij het ademhalen.

 

De behandeling met het AeriSeal systeem wordt gedaan tijdens een bronchoscopie. Met behulp van een bronchoscoop, dat is een buigzame slang met aan het uiteinde een lens die via de neus of de mond in de luchtpijp wordt ingebracht kunnen de luchtwegen van de binnenkant bekeken worden. Via de bronchoscoop is het mogelijk om een katheter (dun slangetje) op te voeren waarmee het AeriSeal schuim ingebracht kan worden op de meest aangedane delen van de longen. De behandeling gebeurt onder narcose en wordt tot nu toe uitgevoerd in 2 behandelingen.


Kunt u hiervoor in aanmerking komen?

Nee. De behandeling met Aeriseal is nog experimenteel en kan alleen uitgevoerd worden in onderzoeksverband. Op dit moment loopt er geen onderzoek naar de behandeling met AeriSeal en is het dus niet mogelijk deze behandeling te ondergaan.