Behandeling met IAB-1 stents


De behandeling

Een andere longvolume reductie behandeling is de behandeling met IAB-1 stents. Het systeem wordt geproduceerd door een bedrijf dat "Pulmair Medical Inc." heet. 

 

Doel van de behandeling

 

Bij emfyseem zijn de longblaasjes onherstelbaar beschadigd waarbij ze hun elasticiteit verliezen. Door de verminderde elasticiteit van de longblaasjes hebben de longen moeite om de ingeademde lucht weer uit te ademen. Bij emfyseem blijft er na de uitademing meer lucht achter in de longen. Dit wordt hyperinflatie genoemd. 

 

De IAB-stent is ontwikkeld om de hyperinflatie te verminderen. De IAB is een kleine taps toelopende stent (zie figuur hieronder). De IAB-stent is gemaakt van een kunststof genaamd PEEK (polyether ether ketone) en heeft 2 lengtes 50 en 75 mm. De IAB wordt tijdens een bronchoscopie in een luchtweg geplaatst. Als de IAB-stent geplaatst is in de long dan ontplooit deze en houdt de luchtweg open. Hierdoor zal de luchtweg minder snel samenvallen en kan er makkelijker lucht in en uit de luchtweg stromen. Het doel is dat er hierdoor minder lucht achter blijft in de longen na een uitademing en dat daarmee klachten van kortademigheid kunnen afnemen en waardoor het inspanningsvermogen kan verbeteren. Per bronchoscopie zullen er 1 of 2 IAB-stents geplaatst worden afhankelijk van de bouw van de luchtwegen. Er kunnen in 2 procedures IAB-stents geplaatst worden.

 

Onderzoek

De behandeling is tot nu toe alleen nog maar in het laboratorium getest op dieren. Op dit moment loopt de eerste studie oa in het UMCG die deze behandeling in mensen onderzoekt.


Kunt u hiervoor in aanmerking komen?

Mocht u geïnteresseerd zijn in de behandeling overleg dit dan met uw eigen longarts. U eigen longarts kan u eventueel doorverwijzen naar ons. Deze behandeling is nog geen reguliere zorg en vindt alleen in onderzoeksverband plaats. Hoe u verwezen kunt worden en wat vervolgens de procedure is kunt u hier lezen.