Cryospray behandeling


De behandeling

Deze behandeling is geschikt voor mensen met chronische bronchitis. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp (bronchiën) blijvend ontstoken. Bij patiënten met chronische bronchitis, zijn de bronchiën de hele tijd geïrriteerd. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal wat zorgt voor benauwdheid en regelmatig hoesten. Met het hoesten kan slijm mee komen. De ontstekingen maken het slijmvlies dikker wat de doorstroming van lucht en daardoor ademhaling moeilijker maakt. 

 

Deze Cryospray behandeling gebruikt het RejuvenAir™-systeem, waarbij longweefsel wordt bevroren met behulp van vloeibare stikstof via een dunne katheter (buisje). Vloeibare stikstof wordt al meer dan 50 jaar gebruikt voor de behandeling van andere medische aandoeningen waarbij aangetast weefsel verwijderd moet worden. Een voorbeeld hiervan is als een arts de huid van een patiënt met vloeibare stikstof besproeit om ongezond weefsel te verwijderen zoals een wratje. Het gebruik van vloeibare stikstof voor de behandeling van chronische bronchitis, is echter een nieuwe toepassing van dit bevriezingsmiddel.

De vloeibare stikstof bevriest de bekleding van het oppervlakteweefsel (slijmvlies) van de luchtwegen. Hierdoor sterft de meest oppervlakkige laag af en wordt vervangen door nieuwe slijmvliescellen.

 

Tot nu toe hebben wereldwijd ongeveer 35 mensen deze behandeling ondergaan waaruit bleek dat deze behandeling veilig uit te voeren is. Er zullen nieuwe onderzoeken starten om na te gaan of patiënten ook baat hebben bij deze behandeling.

Behandeling alleen in onderzoeksverband

Deze behandeling is nog experimenteel en is nog geen vergoede zorg. Deze behandeling kan momenteel alleen worden uitgevoerd in onderzoeksverband. Op dit moment loopt er geen studie in het UMCG en is het dus niet mogelijk deze behandeling te ondergaan.