Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

 

Eén van de kerntaken van het UMCG is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. In het UMCG behandelen we elke patiënt op de beste manier die op dit moment mogelijk is. Dit noemen we de standaardbehandeling. Bij verschillende ziektes, zoals COPD en Astma, zoeken we bovendien naar betere genezingsresultaten, of naar een behandeling met even goede resultaten, maar met bijvoorbeeld minder bijwerkingen.

 

Om dit te bereiken worden nieuwe vormen van behandeling onderzocht. Dergelijk onderzoek vindt plaats in studieverband. Bij een dergelijke studie wordt de standaardbehandeling vaak vergeleken met een ‘nieuwe’ behandeling.

 

Het kan zijn dat de longarts u vraagt of u wilt deelnemen aan een studie. Deelname is altijd vrijwillig. De aard van de studie en de voor- en nadelen van deelname zullen uitgebreid met u worden besproken. Van een dergelijke studie is ook altijd schriftelijk informatiemateriaal aanwezig. U krijgt rustig de tijd om dit eerst door te lezen en uw vragen te laten beantwoorden, voordat u beslist of u aan de studie wilt deelnemen of niet.

 

Het Bronchoscopisch Interventiecentrum UMCG heeft veel nieuwe behandelingen voor astma en COPD in ontwikkeling. U kunt hier onze actuele onderzoeken bekijken. Heeft u vragen over een van onze studies dan kunt u met ons contact opnemen.

 

Hieronder vind u een brochure van het Ministerie van het VWS met algemene informatie over deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

 

Download
Brochure ministerie VWS
Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek
Brochure ministerie VWS.pdf
Adobe Acrobat document 473.2 KB


Gebruik van gegevens voor onderzoek in UMCG en eventueel bezwaar hiertegen.

Het kan ook zijn dat er onderzoek wordt gedaan met materiaal en gegevens die tijdens uw reguliere ziekenhuisbezoek en behandeling in het UMCG zijn verkregen. Wij vinden het belangrijk dat u daarvan op de hoogte bent. U kunt eventueel bezwaar maken tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal en medische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. U kunt hier meer over lezen in de folder hieronder. 

Download
Biobanken_-_Gebruik_medische_gegevens_en
Adobe Acrobat document 2.2 MB