BRONCHOSCOPISCHE BEHANDELINGEN VOOR COPD


De afdeling Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen is zowel nationaal als internationaal een expertisecentrum voor bronchoscopische longvolume reductie behandelingen bij mensen met ernstig COPD en Astma.

 

Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de verschillende bronchoscopische behandelingen voor COPD.

 

De behandeling met ventielen is inmiddels reguliere zorg en de behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

 

De overige behandelingen zitten nog in een experimentele fase en kunnen alleen uitgevoerd worden in wetenschappelijk onderzoeksverband.

 

Mogelijke overige behandelingen zijn:


Behandeling voor uw COPD


Uw longarts en wij willen de best mogelijke behandeling van uw COPD of astma. Het is daarom belangrijk dat u zelf ook in actie komt en op zoek gaat naar oplossingen voor eventuele problemen die u ervaart en nagaat of u zelf ook dingen kunt verbeteren. Hieronder een aantal punten die belangrijk zijn voor de behandeling van uw COPD of astma. Om in aanmerking te kunnen komen voor een aanvullende behandeling is het belangrijk dat u voldoet aan onderstaande punten.

 

Ga na of u trouw en op de juiste manier uw medicijnen neemt. Het is belangrijk dat u goed inhaleert, zo komen medicijnen op de goede  plaats in uw longen en hebben zij het meeste effect.

 

Zorg dat u voldoende beweegt door bijvoorbeeld te gaan wandelen, fietsen en krachttraining te doen. Zo traint u uw spieren en krijgt  u een betere conditie. Bij voorkeur doet u dit met een gestructureerd beweging programma, minimaal 2 keer per week, onder begeleiding van een fysiotherapeut, in een COPD of astma groep of op de sportschool.

 

Natuurlijk is het van groot belang om niet te roken of zelfs maar mee te roken omdat dit heel erg schadelijk is voor uw longen, u dient ten minste 6 maanden gestopt te zijn met roken om in aanmerking te kunnen komen voor een bronchoscopische behandeling.

 

Een goed lichaamsgewicht is belangrijk voor uw gezondheid en algehele conditie. Heeft u een ernstig ondergewicht of juist overgewicht overleg dan eventueel met een diëtist hoe u dit kunt  verbeteren. Een diëtist kan u leren te kiezen voor gezonde voeding bij COPD of astma en daarbij begeleiden.