Gerichte longdenervatie

Klik op onderstaande knop voor meer informatie over de longdenervatie (TLD-behandeling) in studieverband.


Doel van de behandeling

Het doel van de TLD‐behandeling is om de zenuwen in de luchtwegen te onderbreken op het punt waar de zenuwen de long binnenkomen. Dit wordt gedaan door middel van een speciale katheter die is ontwikkeld door Nuvaira Inc (Plymouth, Minnesota, Verenigde Staten). Deze kathether wordt via een bronchoscoop (lange dunne slang waarmee de arts in de luchtwegen kan kijken) in de long geplaatst.

 

Behandeling

Deze katheter is speciaal omdat hij is ontworpen om radiofrequente (RF) energie af te leveren door de wand van de luchtweg zonder ergens in te hoeven snijden. De katheter bevat een ballon en een

elektrode. De elektrode geeft de RF‐energie af terwijl in de ballon gekoeld vloeistof circuleert zodat het direct omliggende weefsel zo min mogelijk beschadigd wordt. De RF‐energie zal doelgericht door de wand energie afleveren op de plek waar de zenuw de long binnenkomt. De RF‐energie zorgt voor zogenoemde ‘ablatie’. Ablatie is een medische term voor ‘gericht beschadigen’. Door de beschadiging wordt het vermogen van de luchtwegzenuwen om signalen door te geven onderbroken wat ervoor zorgt dat de luchtwegen verwijden en het ademhalen makkelijker wordt.

 

De TLD‐behandeling is nog experimenteel en het kan dus zijn dat patiënten geen baat zullen hebben van deze behandeling.


Meer informatie

Meer informatie over deze behandeling is eventueel te vinden op onderstaande website:

Website gerichte longdenervatie bij COPD

 

Behandeling alleen in onderzoeksverband

Deze behandeling is nog experimenteel en is nog geen vergoede zorg. Deze behandeling kan momenteel alleen worden uitgevoerd in onderzoeksverband. Op dit moment loopt er een studie in het UMCG (AIRFLOW 3 studie). Mocht u hier in geïnteresseerd zijn overleg dit dan met uw eigen longarts. U eigen longarts kan u eventueel doorverwijzen naar ons.