Rheoplastiek behandeling


De behandeling

Deze behandeling is geschikt voor mensen met chronische bronchitis. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp (bronchiën) blijvend ontstoken. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal wat zorgt voor benauwdheid en regelmatig hoesten. Met het hoesten kan slijm mee komen. De ontstekingen maken het slijmvlies dikker wat de doorstroming van lucht en daardoor ademhaling moeilijker maakt. 

 

De Rheoplastiek behandeling gebruikt het RheOx™-systeem, wat een geringe hoeveelheid elektrische energie aan de luchtwegwand afgeeft met als doel om bepaalde celtypes te doden. De energie wordt aan de luchtwegen toegediend door middel van de RheOx-katheter die via een bronchoscoop wordt ingebracht (zie figuur hieronder).

 

Het idee is dat de behandeling abnormale slijmcellen laat verdwijnen en dat het luchtwegweefsel op een normalere wijze geneest, waardoor symptomen zoals hoesten en slijm afneemt. De behandeling wordt uitgevoerd in 2 losse procedures.

 

Tot nu toe hebben wereldwijd ongeveer 30 mensen deze behandeling ondergaan waaruit bleek dat deze behandeling veilig uit te voeren is. Er momenteel lopen er nieuwe onderzoeken om na te gaan of patiënten ook baat hebben bij deze behandeling.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de behandeling overleg dit dan met uw eigen longarts. U eigen longarts kan u eventueel doorverwijzen naar ons. Deze behandeling is nog geen reguliere zorg en vindt alleen in onderzoeksverband plaats (RheSolve studie).